Over welke kunstenaar zijn de meeste boeken geschreven?

Boekwinkel Korsakov > Laatste nieuws > Kunstfeitjes > Over welke kunstenaar zijn de meeste boeken geschreven?

Er zijn veel getalenteerde kunstenaars die over de jaren heen miljoenen boeken hebben verkocht. Het is dan ook moeilijk om te bepalen welke kunstenaar de titel verdient van de meest verkochte kunstenaar aller tijden. Toch is er één kunstenaar die eruit springt en die wereldwijd enorm populair is gebleken: Vincent van Gogh.

Vincent van Gogh was een Nederlands post-impressionistische kunstenaar die leefde in de 19e eeuw. Hij werd geboren op 30 maart 1853 in het Brabantse Zundert en overleed op 29 juli 1890 in het Franse dorpje Auvers-sur-Oise. Hij is vooral bekend om zijn levendige kleurgebruik, zijn expressionistische stijl en zijn vermogen om intense emoties op het doek vast te leggen.

Van Gogh begon zijn carrière als kunstenaar relatief laat, pas toen hij 27 jaar oud was. Hij begon zijn carrière in zijn vaderland Nederland, maar verhuisde later naar Frankrijk waar hij veel van zijn meest bekende werken maakte. Zijn oeuvre bestaat uit meer dan 2.000 schilderijen, tekeningen en schetsen.

Hoewel Van Gogh tijdens zijn leven niet succesvol was, zijn zijn kunstwerken na zijn dood zeer populair geworden. Hij werd ontdekt door een aantal belangrijke kunstenaars en critici, waaronder de Duitse schilder Max Liebermann, de Franse schilder Émile Bernard en de Belgische criticus Octave Mirbeau. Zij hielpen Van Gogh’s werk te verspreiden en te populariseren.

Tegenwoordig is Vincent van Gogh een van de meest geliefde kunstenaars ter wereld en zijn werk wordt tentoongesteld in musea over de hele wereld. Zijn beroemdste werken zijn onder meer ‘De sterrennacht’, ‘Zonnebloemen’, ‘Korenveld met kraaien’ en ‘Het gele huis’. Het werk van Van Gogh is zo populair dat er talloze boeken over hem zijn geschreven.

Naar schatting zijn er wereldwijd meer dan 10 miljoen boeken verkocht die over Vincent van Gogh en zijn kunst gaan. Deze boeken variëren van biografieën tot kunstenaarsmonografieën en koffietafelboeken met afbeeldingen van zijn meest bekende werken. Enkele van de meest verkochte boeken over Van Gogh zijn ‘Van Gogh: The Life’ van Steven Naifeh en Gregory White Smith, ‘Vincent van Gogh: De biografie’ van Natascha Veldhorst en ‘The Complete Van Gogh’ van Ingo F. Walther.

In het kort kan dus gesteld worden dat Vincent van Gogh de kunstenaar is waarvan de meeste boeken verkocht zijn. Zijn werk blijft een bron van inspiratie voor velen en zijn impact op de kunstwereld kan niet worden onderschat.

Onze voorraad Van Gogh -boeken wisselt regelmatig. Loop eens bij ons binnen om te zien wat er op voorraad is.