Waar komt onze naam vandaan?

Boekwinkel Korsakov > Laatste nieuws > winkel > Waar komt onze naam vandaan?

Een vraag die we regelmatig krijgen: Waar komt de naam van de winkel: “Korsakov” vandaan?

Haha, veel mensen denken bij Korsakov direct aan een ziekte gerelateerd aan alcoholmisbruik. Dat klopt. Korsakov is de naam van de psychiater die dit ziektebeeld als eerste heeft geregistreerd, de ziekte is vervolgens naar hem vernoemd.

Onze winkelnaam heeft niets van doen met deze Korsakov.

Wij hebben onze winkel vernoemd naar Rimski-Korsakov.

Nikolaj Andrejevitsj Rimski-Korsakov geboren 8 maart 1844 was een Russisch componist, muziek­pedagoog en dirigent. Hij overleed in Ljoebensk in 1908.

Hoewel Rimski-Korsakov vijftien opera’s schreef, is zijn naam lange tijd bijna alleen door zijn orkestwerken bekend geweest, met name door de symfonische suite Shéhérazade en het Capriccio Espagnol. Het muziekstuk De vlucht van de hommel is bij veel mensen welbekend, maar zij weten niet dat dit afkomstig is uit de door Rimski-Korsakov geschreven opera Tsaar Saltan. Zijn kunstzinnige oeuvre werd sterk beïnvloed door de geschiedenis, sprookjes en volksmuziek van Rusland. Hij had een grote kundigheid in orkestratie en werd wereldberoemd door de kleurrijke, geraffineerde orkestklank van zijn composities. 

Als je je een keer verveelt, neem eens de moeite om naar Shéhérazade te luisteren. Op Spotify is dit te vinden. Werkelijk prachtig. Onze liefde voor klassieke muziek heeft zo met deze winkelnaam een mooi plekje gekregen.

Mooie bijkomstigheid is dat onze winkel gevestigd is in de Muziekwijk, de componistenbuurt, tegenover de “rimsky korssakovweg” (nota bene verkeerd geschreven door de straatnaambedenkers)

Brigitte en Dieco Hielkema

Boekwinkel Korsakov