Guernica – Pablo Picasso

Boekwinkel Korsakov > Laatste nieuws > Kunstfeitjes > Guernica – Pablo Picasso

Kunstklasje Korsakov:

Op 1 mei 1937 maakte Picasso de eerste woeste studies voor Guernica. Vijf weken later was hij klaar met het reusachtige meesterwerk, dat weldra wereldberoemd zou worden: een universeel icoon en een meesterlijk protest tegen het zinloze geweld van de oorlog. Picasso’s doek trekt de aandacht door het gebruik van geometrische figuren, zwarttinten en hoekige, vervormde figuren, maar bovenal door de krachtige dramatiek: het is een schreeuw om aandacht voor een gebeurtenis die niemand ooit mag vergeten.

In januari 1937 kreeg Pablo Picasso, die toen in Parijs woonde, opdracht van de Spaanse republikeinse regering een schilderij te leveren voor het Spaanse paviljoen van de Wereldtentoonstelling te Parijs, in juli van datzelfde jaar. Bijna vier maanden lang dacht Picasso na over een geschikt thema, tot er een gruwelijke gebeurtenis plaatsvond. Op 26 april 1937, op een zondagmiddag, bombardeerden gevechtsvliegtuigen van de nazi’s de weerloze Baskische stad Guernica, waarbij ze bijna drieduizend onschuldige burgers afslachtten. Het nieuws verspreidde zich snel over heel Europa en bereikte ook Picasso in Parijs.

Een Gestapo-officier vraagt Picasso bij een afbeelding van Guernica: ‘Is dit uw werk?’ Picasso antwoordt: ‘Nee, dat is uw werk.””

Uit een interview met Pablo Picasso