Piet Mondriaan (1872 – 1944)

Boekwinkel Korsakov > Laatste nieuws > Boeken Nieuw > Piet Mondriaan (1872 – 1944)

Vandaag 1 februari is het precies 79 jaar geleden dat Piet Mondriaan overleed. Mondriaan wordt algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst. 

Piet Mondriaan (1872 – 1944):

1. Hij was een Nederlandse abstracte schilder die in de 20e eeuw een pionier was op het gebied van abstracte kunst.
2. Hij maakte deel uit van de beweging De Stijl, een Nederlandse artistieke beweging gericht op minimalisme en abstractie.
3. Hij is vooral bekend om zijn iconische op rasters gebaseerde schilderijen met kleurblokken, zoals rood, blauw, geel en zwart.
4. Mondriaan was een zware roker en gebruikte vaak sigarettenas om fouten in zijn schilderijen te corrigeren.
5. Hij was vegetariër en leefde een heel eenvoudige levensstijl, vaak gekleed in geheel zwarte kleding.
6. In zijn latere jaren verhuisde hij naar Londen en vervolgens naar New York City, waar hij sterk werd beïnvloed door jazzmuziek, wat terug te zien is in zijn latere, meer energieke schilderijen.
7. In 1998 werd een van zijn werken verkocht voor meer dan $ 50 miljoen, waarmee een nieuw record werd gevestigd voor de hoogste prijs die door een individuele kunstenaar op een veiling werd betaald.

In de winkel hebben we uiteraard meerdere boeken over hem. Bijvoorbeeld dit document geschreven en samengesteld door Hans Jaffe.